Τα οφέλη του
ποδηλάτου
στην υγεία μας

Όλοι γνωρίζουμε , άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο ότι η ποδηλασία ως άσκηση, ακόμα και ως απλά βόλτα σίγουρα βοηθά την υγεία μας. Ίσως όμως δεν ξέρουμε ότι οι ευεργετικές επιδράσεις του πεταλιού για την υγεία και τον οργανισμό είναι πάρα πολλές. Μερικές ώρες ποδηλασίας μπορούν να μας προσφέρουν πολλαπλά οφέλη!

Ας δούμε μαζί 10 λόγους για τους οποίους θα έπρεπε να είχατε ξεκινήσει ήδη από εχτές να χρησιμοποιείτε το ποδήλατο σας!

1.Κάνει καλό στην υγεία, ενώ γίνεστε και πιο δυνατοί! Η ποδηλασία είναι μια ήπιας μορφής άσκηση η οποία βελτιώνει -χωρίς να κουράζει- την φυσική κατάσταση, ενώ παράλληλα δυναμώνει και την καρδιά. Μόλις 30 λεπτά ποδήλατο την ημέρα σε πολύ ήπιους ρυθμούς είναι αρκετά για να δυναμώνετε το καρδιοαναπνευστικό σας σύστημα! Καθώς γυρνάνε τα πετάλια δουλεύουν σχεδόν όλοι οι μύες των ποδιών, αλλά για να κρατήσετε την ισορροπία σας στο ποδήλατο λειτουργούν πάρα πολλοί μύες του κορμού. Τέλος, τα χέρια και οι ώμοι συμμετέχουν και αυτοί καθώς στηρίζεστε στο τιμόνι!

2.Ευκαιρία για εξερεύνηση! Είτε κυκλοφορείτε στην πόλη, είτε εκτός πόλης, το ποδήλατο είναι το κατάλληλο εργαλείο για να εξερευνήσετε όλα αυτά τα στενά και τις περιοχές που φοβόσασταν να επισκεφτείτε με το αυτοκίνητο. Σας δίνει την ευκολία της μετακίνησης και αν βρεθείτε σε μονόδρομο μπορείτε πολύ απλά να το σπρώξετε στο πεζοδρόμιο! Αν αρχίσετε ειδικά να το χρησιμοποιείτε για την καθημερινή σας μετακίνηση, σίγουρα θα δείτε την πόλη σας με μια τελείως διαφορετική ματιά!

3.Φέρνει ευτυχία! Μην μας παρεξηγήσετε, δεν θα σας λύσει όλα τα προβλήματα, αλλά κατά την διάρκεια που βρίσκεστε πάνω στο ποδήλατο, ο οργανισμός απελευθερώνει ενδορφίνες στους νευροδιαβιβαστές οι οποίες μας κάνουν να αισθανόμαστε πολύ όμορφα. Επίσης, η ποδηλασία βοηθάει πολλούς ανθρώπους να ξεπεράσουν το άγχος και τις ανησυχίες. Έρευνες έχουν δείξει πως η ποδηλασία είναι μια μορφή άσκησης, τόσο αποτελεσματική στην καταπολέμηση του άγχους και της κατάθλιψης που αρκετοί ασθενείς μπόρεσαν να μειώσουν ή ακόμη και να σταματήσουν την λήψη φαρμάκων! Εσείς ακόμη αγχώνεστε;

4.Είτε είστε 5 είτε 105 μπορείτε να κάνετε ποδήλατο! Δεν υπάρχει όριο ηλικίας στο ποδήλατο καθώς ο καθένας μπορεί να πηγαίνει με τον δικό του ρυθμό. Εξάλλου η σέλα κρατάει το 70% του βάρους του σώματος, οπότε δεν υπάρχουν σοβαρές καταπονήσεις στις αρθρώσεις του σώματος. Επίσης, είναι πολύ καλή άσκηση για αποθεραπεία από σοβαρούς τραυματισμούς.

5.Είναι το πιο «πράσινο» όχημα μετακίνησης του πλανήτη. Με μηδενικές εκπομπές ρύπων είναι το πιο φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μετακίνησης που θα μπορούσατε να επιλέξετε. Μπορεί να αντικαταστήσει το αμάξι ή τα ΜΜΜ για κοντινές αποστάσεις. Όσοι περισσότεροι αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε το ποδήλατο, τόσο λιγότερα αυτοκίνητα στους δρόμους, άρα και τόσο λιγότερη μόλυνση!

6.Πολλές φορές, είναι πιο γρήγορο από το αυτοκίνητο! Μελέτες σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες έδειξαν πως το ποδήλατο είναι σχεδόν μια φορά πιο γρήγορο από το αμάξι για τις μετακινήσεις στο κέντρο των πόλεων. Ειδικά στις ώρες αιχμής, μια ώρα στο αυτοκίνητο μεταφράζεται σε περίπου 10 χιλιόμετρα απόσταση, ενώ με το ποδήλατο στην ίδια ώρα άνετα πλησιάετε τα 20 χιλιόμετρα!

7.Ενισχύετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Σύμφωνα με μια έρευνα από Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας όσοι ποδηλατούν 5 φορές την εβδομάδα από 30 λεπτά, αρρωσταίνουν το πολύ τις μισές φορές σε σύγκριση με όσους έχουν έναν καθιστικό τρόπο ζωής.

8.Βελτιώνεται η σεξουαλική σας ζωή! Μια άλλη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Cornell κατέληξε στο συμπέρασμα πως όσοι άντρες ασχολούνται με την ποδηλασία έχουν ίδια σεξουαλική ικανότητα με άντρες από 2 έως και 5 χρόνια νεότερους, ενώ για τις γυναίκες που ασχολούνται με την ποδηλασία, η εμμηνόπαυση καθυστερεί για παρόμοιο χρονικό διάστημα! Όχι και άσχημα, ε;

9.Το μυαλό λειτουργεί καλύτερα! Στο Πανεπιστήμιο του Vanderbilt κατέληξαν στο συμπέρασμα πως δραστηριότητες οι οποίες απαιτούν ισορροπία, γρήγορες αντιδράσεις και απόφαση κατάλληλων ικανοτήτων -όπως είναι το ποδήλατο- βοηθούν τους ενήλικες στην αυτοσυγκέντρωση. Αν έχετε κολλήσει σε κάποιο πρόβλημα, βγείτε να κάνετε λίγο ποδήλατο! Η λύση θα σας έρθει πριν το καταλάβετε!

10.Θα ζήσετε περισσότερο! Όσοι ποδηλατούν στην Ολλανδία, ζούνε κατά μέσο όρο 6 μήνες περισσότερο από όσους δεν ποδηλατούν. Κάθε χρόνο περίπου 6500 θάνατοι αποτρέπονται στην Ολλανδία, χάρη στο ποδήλατο, σύμφωνα με τα ευρήματα του ερευνητικού προγράμματος Healthy Urban Living, από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο μέσος Ολλανδός, ποδηλατεί τουλάχιστον 75 λεπτά την εβδομάδα! Εσείς;

Σκεφτείτε την καρδιά σας, κάντε 10 μόλις λεπτά ποδήλατο καθημερινά!

Όταν στην καθημερινότητά μας έρχεται η γυμναστική, κάποιοι από εμάς είμαστε στο όλα ή τίποτα. Αν δεν βρούμε την παρέα για μία «καλή» βόλτα, πολλές φορές ούτε που κουνιόμαστε από τον καναπέ. Νέες έρευνες, όμως, έδειξαν πως μπορεί οι συνεχείς προσπάθειες να είναι καλύτερες για την αγωνιστική μας κατάσταση αλλά και κατά την προσπάθεια ελέγχου του σωματικού μας βάρους, αλλά οι μικρές βόλτες 10-15 λεπτών, σε καθημερινή βάση, κρατάνε σε υψηλά επίπεδα την υγεία της καρδιάς μας!

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Medicine & Science in Sports & Exercise σχετικά με την υγεία της καρδιάς και τα επίπεδα δραστηριότητας σε δείγμα 1500 αντρών και γυναικών με ηλικίες 37 έως 55 ετών κατά το διάστημα 5 ετών, έδειξε πως όσοι έκαναν καθημερινά κάποια μικρή δραστηριότητα (με τον μέσο όρο να είναι στα 28 λεπτά) είχανε 31% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν υψηλή αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με όσους έκαναν λιγότερη γυμναστική. Ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει πως κάθε 10λεπτη αύξηση δραστηριοτήτων μειώνει τους κινδύνους εμφάνισης συμπτωμάτων που σχετίζονται με την καρδιά κατά 9%.

Συνήθως σε αυτές τις σύντομες δραστηριότητες περιλαμβάνονται το ανέβασμα σκαλών, ή το περπάτημα μέχρι το μπακάλικο αντί για την χρήση του αυτοκινήτου, αλλά ένας ιδανικός τρόπος για να αυξηθεί αυτός ο χρόνος άσκησης, είναι το ποδήλατο. Μετακινήσεις, 2 χιλιομέτρων καθημερινά -που είναι η απόσταση που διανύουμε για τις μικροδουλειές και τα ψώνια μας- παίρνει μόνο 10 λεπτά με έναν πολύ ήπιο ρυθμό. Αρχίστε να χρησιμοποιείτε καθημερινά το ποδήλατο γι’ αυτές τις μικροδουλειές και προστατέψτε την καρδιά σας!

Αυτό που κάνει τις μικρές μετακινήσεις με το ποδήλατο τόσο βολικές, είναι ότι δεν χρειάζεται κάποια έξτρα προετοιμασία. Δεν χρειάζεται να φορέσετε το ποδηλατικό σας jersey επειδή η μετακίνηση είναι πολύ σύντομη και χωρίς υψηλή ένταση! Οπότε έχετε ένα παγουράκι νερό, το κράνος και το ποδήλατο σε εύκολη θέση ώστε να το χρησιμοποιείτε καθημερινά, έστω και για 10 λεπτά.

Πέρα από τα οφέλη που προσφέρει, είναι και πιο διασκεδαστικό από την οδήγηση!

Αν μετά από όλα αυτά, ακόμη δεν έχετε ανέβει σε ένα ποδήλατο για να δείτε αν ισχύουν ή όχι, εσείς χάνετε!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝΤΑΣ

Ύψος σέλας:
Ξεκινώντας κανείς το πετάλι θα πρέπει πρώτα να ρυθμίσει το ύψος της σέλας του ποδηλάτου ανάλογα με το ύψος του έτσι ώστε να μην έχει προβλήματα στα πόδια του και ειδικά στα γόνατα, συμβουλεύει ο κ.Νικηταράς.
Ένα «κόλπο» για να καταλάβουμε πού ακριβώς πρέπει να είναι η σέλα είναι το εξής: όταν ανέβουμε στο ποδήλατο το πόδια μας καθώς κάνουμε πετάλι δεν πρέπει να είναι ούτε εντελώς τεντωμένα ούτε να λυγίζουν πολύ.

Είδος σέλας:
Οι αρχάριοι στο ξεκίνημα μπορεί να παραπονεθούν για πόνους στον ποπό τους. Υπάρχουν όμως σέλες πιο ανατομικές ή ειδικά καλύματα που προσαρμόζονται στη σέλα.

Μετά την άσκηση:
Αν επιστρέφουμε σπίτι και είμαστε ιδρωμένοι καλό είναι να κάνουμε μπάνιο. Αν πάμε με το ποδήλατο στη δουλειά και είμαστε ιδρωμένοι συνιστάται να αλλάξουμε φανέλα για να μην αρρωστήσουμε.